Ebben a cikkben megosztom veled hogy 2020-ban mire lehet számítani az magyar ingatlanpiacon. Milyen változások várhatóak és mindez milyen hatással lehet az ingatlanpiacra, az eladó ingatlanok árára az értékesítési folyamatokra. Ha idén tervezel ingatlant eladni, vagy venni akkor mindenképpen olvasd végig a cikket…

MNB lakásárindex

Jól látható az elmúlt évek áremelkedése.

Előzmények

Elsőként egy pár szó a 2019-es évről. A tavalyi év első és második negyedévében még mindig emelkedő tendenciát mutatott az ingatlanok piaca legalábbis az eladási árakat figyelembe véve. Igaz 2019-ben az ingatlanárak emelkedése már nem volt olyan mértékű, mint a 2018-as évben, de még mindig felfelé mutattak a számok.

Ez az emelkedés több tényezőnek is betudható. Sokat számított az új lakáshoz jutók támogatása, de észrevehető volt a használt ingatlanok vásárlásához adott „új” CSOK és a kistelepüléseken adott Falusi CSOK rendszere is. Ehhez jött még a babaváró hitel, amivel azok kaptak nagy segítséget, akik terveztek még gyermeket, de kevés volt a saját önerő egy ingatlan megvásárlásához. De nem szabad elfelejteni azokat sem (hiszen a számuk jelentős) akik banki befektetés helyett vásároltak ingatlant majd azt kiadták.

Aztán valami történt…

A tavalyi év harmadik és az utolsó negyedévében észrevehetően változtak az ingatlanpiaci statisztikák. Megtorpanásról számolt be minden elemző cég. És ez előbb utóbb minden piaci szegmensben észrevehető jelekkel mutatkozott meg. Elsőként a nagyvárosokban vált észrevehetővé. hogy azok az ingatlanok, amik eddig egy-két hét alatt eladásra kerültek, egyre tovább maradnak a piacon. Majd a vidéki lakóingatlanoknál is hasonló jelek mutatkoztak. 2019 év végére észrevehető lett, hogy bizonyos ingatlantípusokból egyre nagyobb lett a kínálat.

2019 ingatlan keresések száma

2019 év végén a legalacsonyabb az érdeklődők száma.

2020 év eleje…

Sokan várták, hogy az ünnepek lecsengése után ismét emelkedni fognak az árak, de egyre inkább az látszik, hogy a korábbi ingatlanpiaci „BUMM” véget ér…. Eltűnni látszanak a befektetési céllal vásárlók, hiszen a Szuper-állampapír megjelenésével egyre többen ezt a befektetést választják a problémás albérlők helyett. Az új-építésű ingatlanoknál történő ÁFA emelkedés is komolyan vissza fogja vetni az építkezők számát. Főleg hogy az építőanyag és a kivitelezés ára is jócskán megemelkedett.

Az ingatlanpiac túl van a tetőzésen… Jelentette ki több elemző cég is.

Mire lehet számítani?

  • Több az ingatlan a piacon.
  • Hosszabb eladási idők.
  • Nagyobb alkuk.
  • Kevesebb vevő.
  • Hosszútávon árcsökkenés!

Ha tervezett ingatlant eladni, akkor számoljon vele, hogy már tetőztek az ingatlan árak. Főleg mondhatom ezt a használt ingatlanok esetében. A várható árcsökkenés intenzitását és időtartamát még nem lehet látni, de biztosan lefelé fognak változni az árak a következő időszakokban. Lehetnek röpke emelkedések amit az esetleges piacon lévő vevők számának növekedése generálhat, de hosszú távon ez már nem lesz észrevehető sem.

Az is bizonyos, hogy ha csak nem játszik közre valami EXTRA tényező, (pl. egy újabb válság) akkor arra azért nem kell számítani, hogy az ingatlanok árai vissza fognak esni a 3-4 évvel ezelőtti árszintre. De az is biztos hogy az úgynevezett „gerjesztett ingatlanárak”, amiket a keresleti piac generált és nem az ingatlan valós piaci értékét adták, hanem annál jóval (akár 15-25%-al is) magasabbat.…. nem fognak tovább érvényesülni, ha eladásról lesz szó.

Személyes véleményem az, ha ingatlan eladást tervezel, akkor érdemes mielőbb belefogni. Addig amíg csak kis mértékben érezhetőek a változások.

Ha további kérdéseid lennének ingatlanügyekben, vagy érdekel hogy az ingatlanodra milyen hatással lehetnek a változások, akkor… keress bizalommal.

Üdv. Egyed Gábor

Menj biztosra az ingatlan eladásnál! Kattints a gombra és olvasd el a részleteket.