A tulajdoni lap az ingatlan eladás és a vétel egyik elengedhetetlen velejáró okmánya. Jogi szempontból fontos tájékoztatásokat, különböző jogokat és jelentős tényeket ismerhetünk meg róla. Most azt ismerheted meg, hogy miként igazodj el az adatok között, amikor az ingatlan Tulajdoni lapját a kezedbe veszed.

Csalódott vevő.

A vevő csalódhat ha nem tudunk hiteles ingatlan-nyilvántartási dokumentumot mutatni!

Mi az a tulajdoni lap?

Magyarországon az ingatlanokat településenkénti rendszerezéssel az országos ingatlan-nyilvántartó rendszerben lehet elérni. A tulajdoni lapon vannak feltüntetve az ingatlan tulajdonával kapcsolatos adatok és fontos jogi tájékoztatások, terhek.

Tulajdoni lap.

A nem hiteles, szemle változat is elég az adásvételi szerződésig.

Hol lehet beszerezni?

A tulajdoni lapot a területileg illetékes Földhivatalban lehet igényelni, amikor szükség van rá, mondjuk eladás vagy vétel szempontjából. Ezen túl még a földhivatal online felületén is hozzá lehet férni az ingatlan nyilvántartáshoz. Minden magánszemély 2 db kérhet le ingyenesen a saját ügyfélkapuján keresztül. (Ügyfélkapu regisztráció szükséges.)

Az online felületet így érheted el: www.magyarorszag.hu, majd ügyintézés menüpont, majd a szolgáltatások menüpont és végül a Földhivatali-nyilvántartás (nem hiteles, hiteles és e-tulajdoni lap online ügyintézés)

Ezen dokumentum esetében beszélhetünk, hiteles tulajdoni lapról és nem hiteles tulajdoni lap másolatról. Mind a kettőt lehet igényelni online és személyesen a körzeti földhivatalban is. A tulajdoni lap másolat ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint a hiteles verzió, de hivatalos ügyintézéshez (pl. banki hitelügyintézés) nem használható.

Az eladás kezdeti szakaszában, amikor a vevőnek szeretnéd igazolni a tulajdoni viszonyokat, jogokat, terheket…stb. elég a nem hiteles tulajdoni lap másolat is. Ez olcsóbb, mint a hiteles tulajdoni lap és a célnak megfelel!

Tipp: Elég a szemle változatot kérni ami az aktuális állapotokat mutatja. Nem kell a teljes kivonat, mert az azon található sok adat és infó, zavaró lehet a vevő szemében, ha nem érti a tulajdoni lapot.

Milyen részei vannak a tulajdoni lapnak?

 • Fejléc
 • I. tartalmi rész
 • II. tartalmi rész
 • III. tartalmi rész

Fejléc

Itt találjuk a dátumot, ami neked azért fontos, mert ez mutatja meg, hogy mikor kérték ki a tulajdoni lap másolatot azaz mikori állapotokat, adatokat tartalmaz. Itt olvashatod azt is, hogy a tulajdoni lap Hiteles, vagy nem hiteles, teljes, vagy szemle változat. Adatok szempontjából ugyan azt tartalmazza, ezért neked elég a nem hiteles is (mivel olcsóbb), sok ügyvéd és a bank úgyis hiteleset kér!
Még itt lesz a helyrajzi szám (ingatlan-nyilvántartásban ez az azonosítója az ingatlannak), továbbá az ingatlan pontos címe is.

Tulajdoni lap fejléc.

Mindig győződj meg arról, hogy mikori állapotokat mutat a tulajdoni lap másolat!

Menj biztosra az ingatlan eladásnál! Kattints a gombra és olvasd el a részleteket.

I. tartalmi rész

Itt az ingatlan adatai találhatóak.

 • Melyik földhivatalhoz tartozik
 • Elhelyezkedése
 • Megnevezése
 • Mérete
Tulajdoni lap 1 tartalmi része.

Győződj meg hogy milyen formában van nyilvántartva az ingatlan!

II. tartalmi rész

Ebben a részben vannak feltüntetve a tulajdonosok az azonosításukhoz szükséges adataikkal.

Látszik, hogy ki milyen arányban tulajdonolja az ingatlant, továbbá, hogy milyen jogcímen és mikor szerezte a tulajdont.

Tulajdoni lap 2. tartalmi rész.

Le kell ellenőrizni, hogy megfelelőek-e a tulajdonosi viszonyok!

III. tartalmi rész

Itt tüntetik fel az ingatlanra bejegyzett minden nemű terhet. A lenti fotón egy tehermentes ingatlant látni. Ilyenkor a III. rész üres marad.

Terhek lehetnek például:

 • Hitel, CSOK, SZOCPOL
 • Per, Végrehajtás, Árverezés
 • Haszonélvezet, Özvegyi jog, Gondnokság…
Tulajdoni lap 3. tartalmi rész.

Ez egy tehermentes ingatlan!

TIPP: Ha ingatlan eladáson, vagy vételen gondolkozol, akkor mindig érdemes beszerezni legalább egy friss tulajdoni lap másolatot. Eladóként azért hogy tájékoztatni tudd a vevőt az ingatlan jogi helyzetéről és az esetleges terhekről. Vevőként pedig mielőtt ajánlatot teszel érdemes ellenőrizni az ingatlan tulajdonosi és jogi helyzetét.

Ha érdekel mikor mire érdemes még odafigyelni, hogy az eladás úgy sikerüljön, ahogy azt te szeretnéd, akkor ez a cikk is érdekelni fog!