A vevők mindig alkudoznak az ingatlan árából. Ha nem tudod mit és hogyan csinálj, akkor kevesebb maradhat a zsebedben. Nézd meg hogy mire figyelj, hogy a tiéd legyen a lehető legjobb alku és kedvező megegyezéssel zárd le az eladást!

Ingatlan alku jegyzet

Kevesebb marad a zsebed, ha nem jól csinálod az alkudozást!

Amikor az alku szóba kerül az ingatlan megtekintése után, akkor az emberek többsége előtt az a kép jelenik meg, hogy egy adok-kapok árdobálás aminek a végén találkozik a két fél egy árban és kész is a megegyezés. Ha nagyon kisarkítom az egészet akkor igen… De ez a régi módi piaci alkudozás ma már kevés esetben tud kedvező eredményt hozni. Legalábbis olyat, amivel Te mint eladó is elégedett lehetsz!

TÉNY: Az alkudozás már akkor elkezdődik, amikor még nem is beszéltél a vevővel! Ahhoz hogy az eladási folyamatod végén egy kedvező megegyezés szülessen közted és az érdeklődőd között, egy tudatosan felépített eladási folyamaton kell végigvezetni az embereket.

Most megmutatom mi az, amit a legtöbbször elhibáznak az eladók, csökkentve a jó megállapodás esélyét!

Erre figyelj már az elején!

1. Csak olyan lakást kezdj el árulni, ami már fel lett készítve az eladásra! Így kevesebb okot adsz az ár engedésére. Erről ITT olvashatsz részletesen.

2. A hirdetéseidben csak jó minőségű fotókat használj! Legyen benne alaprajz és tájékoztató jellegű, de érzelmeket közvetítő szövegezés.

3. SOHA ne írd bele az ingatlanhirdetésbe, hogy az ingatlan ALKUKÉPES! Ez „felhívás egy keringőre”. Biztos lehetsz benne, hogy jó nagyot fognak alkudni, hiszen erre tettél ígéretet a hirdetésedben is.

4. Olyan áron hirdess, ami a piachoz van igazítva. Sem nem magas, sem nem alacsony! Ha nem vagy biztos az ár kérdésében kérdezz meg egy olyan szakembert, aki ezzel foglalkozik nap-mint nap és jó referenciákkal bír.

5. Ha a vevő kérdezi a telefonban hogy… „Az ár alkuképes?” Akkor nyugodtan mond neki, hogy igen, de csak bizonyos keretek között. A többit majd személyesen, ha már látta az ingatlant. Csak megjegyzem, hogy mindenkinél más az elképzelés az alku mértékéről, így teljesen felesleges ebbe jobban belemenni, amíg nem látta az ingatlant.

Menj biztosra az ingatlan eladásnál! Kattints a gombra és olvasd el a részleteket.

6. Amikor jönnek megnézni a lakást, akkor mindig a felkészített állapotú ingatlan fogadja az érdeklődőket, hogy ne érje csalódás a hirdetéshez képest.

7. Csak arra válaszolj, amit kérdeznek. Ne meséld el, hogy mit miért és hogyan csináltál vagy nem csináltál a lakásban. Tapasztalatból tudom, hogy ilyenkor könnyen elhangozhat olyan is ami nem szerencsés a későbbiekben. Pszt! Az eladó csendben van.

FONTOS! Mindig figyeld a vevőd reakcióit! Sokat elárul egy válasz, egy gesztus, egy arckifejezés. Ezekre nem tudsz előre felkészülni, de ha figyelsz akkor megláthatod azokat a jeleket, amelyek sejtetik a további kommunikáció mikéntjét.

8. MENNYI AZ ALJA? Ezt szinte mindig megkérdezik. De nehogy megmond, hogy mennyit engedsz! Adjon Ő ajánlatot, hiszen Te már adtál…Azon hirdeted!

9. Az ingóságokat mindig külön kezeld, mert majd lesz egy szemfüles, aki megkérdezi, hogy….”Oké, de mennyi a bútorok nélkül?”

10. Mielőtt az árban megegyeztek, mindenképpen beszéljétek meg, hogy mi marad az ingatlanban! Nehogy utána azért akarjon még alkudni, mert Ő azt hitte, hogy ez meg az még marad.

11. Az ár előtt még azt is érdemes megbeszélni, hogyan szeretne költözni. Más a helyzet, ha a költözési idő passzol, de más ha pl. el kell menni albérletbe, mert neki gyorsan kell a lakás….stb.

12. Mindig a vevő mondja az első árat az alkukor! Ha te engedsz elsőnek akkor elveszted az irányítást az egyezkedésben.

13. Mindig több lépésre készülj az ár egyeztetése során! Általánosságban 2-3 lépéssel kell kalkulálni. (Ettől ritkán több.)

TIPP: Ha megállapodtatok akkor törekedj arra, hogy foglalót is adjanak, mert akkor biztos a vevő! Én az ilyenkor adott foglalót mindig le szoktam „papírozni”, hogy legyen nyoma a pénzmozgásnak. Ezt tanácsolom neked is. Ha nem kapsz egyből foglalót, akkor legalább fogjatok kezet az üzletre! Ez sok embernek még jelent valamit. És beszéljétek meg az adásvételi várható idejét is.

Jó alkudozást és sikeres eladást!

Ahhoz hogy jól sikerüljön az alku egy módszeresen felépített ingatlan eladási folyamat kell! Nézd meg te is hogyan és milyen lépésekből áll össze egy profi ingatlan eladási technika.