A kormány újabb könnyítéseket nyújt az otthonteremtéshez, az ingyenes közmű bekötésekkel. A használt ingatlan tulajdonosok és kisvállalkozások is kihasználhatják az új könnyítéseket…

Közmű kivitelezés.

Egyre több ingatlan épül, ahol jól jöhet a kedvezményes közmű bekötés.

Ingyenes közmű csatlakozásokat biztosít a kormány 2017 július 1-től a családoknak és a kkv. szektornak. Ezzel együtt csökkennek az ügyintézési idők is. Jelentette be Bartal Tamás a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Ingyenes közmű bekötés részletei

Az Országgyűlés által elfogadott törvény valamint az annak végrehajtását szolgáló kormányrendelet alapján díjmentessé válik a legfeljebb 4 köbméter/óra és a legfeljebb 32 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérők beszerelése, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték és a 160 milliméternél nem vastagabb átmérőjű szennyvíz-vezetékek bekötése. Ezek alapján egy nagyobb méretű lakás, egy átlagos méretű és használatú családi ház, továbbá egy átlagos méretű üzlethelyiség esetében is lehet élni ezzel a kedvező lehetőséggel.

A csatlakozási alapdíjak és a fogyasztásmérők díjának elengedése mellett a gázbekötéseknél az elosztó 250 méteréig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki. A villanyszektorban az eddigi kétszeresére emelkedik az elosztói vezetékhossz, amit az elosztó társaság ingyenesen biztosít. A vízi közmű szektorban a közműfejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztóknak már eddig sem kellett fizetniük, a díjmentesség július 1-től a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed.

Mennyit spórolhatsz!

Ezekkel a rendelkezésekkel egy ingatlan közművesítésénél 500 ezer forint és 1,5-2,0 millió forint közötti összeget is megspórolhat egy család, míg egy kisvállalkozásnak akár 2,8 milliós könnyítést is jelenthet.
Ha az elosztó társaság elutasítja a közmű kiviteli terveket, vagy a terv szerinti kivitelezett közmű átvételét, akkor a fogyasztó jogorvoslatért a műszaki-biztonsági hatósághoz tud fordulni. Ezek a jogorvoslati eljárások díjmentessé válnak.

A használt ingatlanok esetében is ki lehet használni ezt a lehetőséget. Amikor úgy kerül piacra egy ingatlan, hogy minden közműcsatlakozás ki van építve, akkor jobb árat lehet kapni érte. Ezért érdemes a közmű bekötéseket megcsinálni ha biztosított a rákötési lehetőség.

A kormany.hu oldalán elérhető további információ a témában: részletek itt!

Tapasztalatom alapján a kormány által elmondottak szebben hangzanak mint amivel valójában találkozik az aki közművet szeretne beköttetni egy telekre. Minden esetben csak azt tudom tanácsolni, hogy a területileg illetékes közműszolgáltató tud majd pontos információt adni a bekötés lehetőségeiről és annak bekerülési áráról. Ide értve a kormány által beharangozott kedvezményekről is.

Ha érdekel hogyan kaphatsz minél jobb árat egy ingatlanért, akkor olvasd el ezt a cikket is!