A jó ingatlan fotó elengedhetetlen része a hatékony hirdetésnek. Ebben a cikkben azt mutatom meg neked, miként tudsz olyan fotókat készíteni az eladó ingatlanodról, amivel eléred, hogy vevők felfigyeljenek a hirdetésedre és a képek alapján meg akarják nézni a lakást élőben is.

Ingatlan fotó készítése.

Nem kell profi fotósnak lenned hogy jó képeket csinálj!

Fotó nélkül nem hatékony az ingatlan hirdetés

Tapasztalataim és a hirdetési portálok statisztikái alapján biztosan tudom, hogy a fotók nélküli hirdetésekre sokkal kevesebb érdeklődő kattint rá és nézi meg. Ezáltal komolyan csökken az esélye a megfelelő számú érdeklődő jelentkezésének „ergo” az eladásnak is.

A vevők részéről ma már jogos igény, hogy a hirdetésben olyan képek legyenek, amik alapján gyorsan el tudja dönteni, hogy érdemes-e megnézni a lakást, vagy nem. Ha van fotó a hirdetésednél, de nem jó minőségű, vagy nem mutatja meg igazából a lakást, a belső tereket, a külső kialakítást…stb.  akkor hátrányból indul az ingatlanhirdetésed a többiekével szemben.

Az emberek szabadideje véges, ráadásul az ingatlan megszerzéséért folyó „hajsza” sem engedi meg, hogy olyan ingatlanba is kimenjen az érdeklődő, ami nem biztos, hogy megfelelő. Ezért az ingatlant bemutató fotókat tudatosan és jó minőségben kell elkészíteni, különben már a hirdetésnél eldől az eladás sikeressége!

Nem kell profi fotósnak lenni, hogy egy-két jó képet csinálj az ingatlanról. Ha a következőkre odafigyelsz és átgondoltan készíted el az ingatlanodat bemutató fotódokumentációt, akkor könnyebben fogod meg a vevők figyelmét.

A jó ingatlan fotó készítése.

FONTOS! A képeket mindig az eladásra már felkészített ingatlanról kell készíteni. A képek elkészítéséhez nem szükséges egy profi fotós szintjén ismerni a képkészítés fortélyait. Ha a következőkre odafigyelsz és kritikusan figyeled az elkészült fotókat, akkor nincs mitől tartanod.

Az ingatlant bemutató fotók akkor jók, ha valóban az ingatlant mutatják és nem a bútorokat. Ez nem ezt jelenti hogy ki kell rakni a bútorokat. Mindig arra törekedj, hogy az a helyiség, amit fotózol, minél jobban látszódjon. Ezt úgy tudod elérni, ha mindig az adott helyiség legtávolabbi pontjáról próbálod az előtted látható tér minél nagyobb részét lefotózni.

Hirdetéshez fotózott nappali

Törekedj rá, hogy az ingatlan fotó a teret mutassa ne a bútort!

Nálam jól bevált az, amikor pl. egy nappalit átlósan a sarkokból „lövöm” körbe és az így készített fotókkal mutatom be. De az is jól mutatja a szobát, ha az ajtóból fotózok. Ma már sok gép tud széles látószögű képeket csinálni. (Nem panorámakép!) Érdemes így fotózni!

A kisebb helyiségek esetében, mint például a fürdő, vagy WC, úgy készítem el a fotót, hogy az ajtón kívül állva fotózok figyelve arra, hogy az ajtó tokja ne látszódjon a képen. Mutatós az eredmény akkor is amikor fentről lefelé nézve készül egy kis helyiségről a felvétel.

Tipp: Ha növelni akarod a helyiség méretét, akkor érdemes alacsonyabb állásból egy kicsit felfelé fotózni. Ilyenkor nagyobbnak néz ki a fotón a helyiség.

Mindig legyél kritikus az elkészült fotókkal kapcsolatban. Ha nem jó a képek minősége, vagy nem jól mutatják az adott szobát, akkor csináld újra őket! Érdemes tökéletesre készíteni a fotókat, mert ezen (is) múlik, hogy mennyi érdeklődőd lesz az eladás során, ebből pedig egyenesen arányosan következik az eladás sikeressége. Hidd el, megéri!

Törekedj arra, hogy jó fényviszonyok között (napfényes időben) fotózz, mert akkor lehet a legjobb minőségű fotókat készíteni. Ha kell használj vakut, vagy szórt fényt megvilágításnak, de így már nehezebb jó minőségű képet készíteni.

Menj biztosra az ingatlan eladásnál! Kattints a gombra és olvasd el a részleteket.

Amire mindenképpen oda kell figyelni!

  • Nagy felbontásban fotózz, majd átméretezed a képeket az utómunka során. A hirdető portálok már biztosítják a nagyobb (HD, Full HD) képek megjelenítését is.
  • Figyelj, hogy az elkészült kép ne legyen pixeles, és elmosódott.
  • A kép mindig a lehető legnagyobb teret mutassa.
  • Minden helyiségről, több nézőpontból is készíts jó minőségű fotót, hogy a későbbiekben tud cserélgetni a hirdetésekben.
  • Ne kerüljön a fotóra, ember, gyerek, nagymama, és egyik kedvenc háziállatunk se.
  • A TV legyen kikapcsolva, amikor a fotó készül. Ugyanez a helyzet a számítógép monitorával is.
  • Törekedj arra, hogy a fotókon a burkolat is látszódjon. (Nincs szükség külön fotó a burkolatról! )
  • Az ingatlan külsejét (lépcsőházat) bemutató fotókat is készíts.
  • Ne készíts félrevezetően jobbat mutató képeket az ingatlanról, mint amilyen az valójában. Nem az a cél hogy becsapjuk egy jó fotóval az embereket (csalódni fog a vevő), hanem az hogy a fotókkal bemutassuk az ingatlan valós képét.

Amikor elkészültél a fotózással akkor jön az utómunka.

Elsőként mentsd el az összes nyers fotót egy számítógépre, hogy azokon, ha szükséges, akkor kisebb korrekciókat tudj végezni.
Készíts egy biztonsági másolatot a nyers (elkészített) fotókról, eredeti méretben, hogy ha szükséges akkor, újra elő tudod venni az eredeti képeket.

A munkapéldányon nézd végig melyik képeket fogod tudni használni és a többit töröld ki. (Ha kell, menj vissza és csinálj új fotókat.)
Ha szükséges, akkor egy-két kisebb alakítást még tudsz csinálni a képeken. Például: világosítás, kontraszt, színek, forgatás, függőleges igazítás …stb. Ezeket könnyen meg tudod tenni képszerkesztő programokkal, amit a netről letölthetsz. Én az Adobe Lightroom programot használom. Ez már mobilra is elérhető.

Ha megcsináltad a képek esetleges korrekcióját, akkor kész is vagy. Érdemes még a fotók elmentésekor kiválogatni a jobb képeket és külön menteni, hogy a későbbiekben ne kelljen már válogatni.

Jó fotózást!

A fotózás az egyik fontos része a sikeres ingatlan eladásnak. Ha érdekel milyen részekből áll össze a profi ingatlanosok által használt eladási módszer, akkor klikk ide és nézd meg!